Is klimaatschade nog wel verzekerbaar?

De schade top 5 van het Verbond van Verzekeraars bestaat geheel uit schades als gevolg van uiteenlopende vormen van extreem weer. Door klimaatverandering krijgen consumenten en bedrijven steeds vaker te maken met zulke schades.

Een straat die onderwater is gelopen met allerlei auto's die onder water staan
Nieuws
Datum: 03-11-2021

Noodweer en natuurrampen hebben in 2020 wereldwijd voor een bedrag $ 190 miljard aan schade veroorzaakt. Daarvan was slechts € 81 miljard verzekerd. In Nederland ging het in 2020 om een schadebedrag van € 296 miljoen.

Lang niet altijd gedekt

Door die enorme bedragen is het steeds moeilijker om klimaatgerelateerde schade te verzekeren. Daarvoor waarschuwt toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het rapport ‘De invloed van klimaatverandering op schadeverzekeringen’, dat eind oktober is verschenen.

De verwachting is dat de schadelast die wordt veroorzaakt door het klimaat zal blijven stijgen. Die schade is nu al lang niet altijd gedekt en dat zal in de toekomst voor steeds meer schades gelden, vreest de AFM.

Financiële buffer

Zo vergoeden verzekeraars schade door verzakkingen als gevolg van langdurige droogte al enige tijd niet meer. Grote overstromingen, zoals onlangs in Limburg, zijn vaak slechts gedeeltelijk verzekerd.

De toezichthouder roept consumenten en ondernemers op alert te zijn, voorzorgsmaatregelen te treffen en financiële buffers aan te houden. Ook wil de AFM onderzoeken wat de overheid en verzekeraars kunnen doen om bepaalde schades toch verzekerbaar te houden of te maken.

Het gehele rapport kunt u hier downloaden.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel of wilt u weten wat uw schadeverzekeringen wel en niet dekken? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Alarmcentrale motorrijtuigen
(+31) (0) 20 651 58 27

Alarmcentrale reisverzekeringen
(+31) (0) 20 651 56 12

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.