Premie ORV voor het eerst in lange tijd iets omhoog

Voor het eerst in jaren is de gemiddelde premie van overlijdensrisicoverzekeringen (ORV's) iets omhoog gegaan. Het ging in 2023 om een prijsstijging van 2,7%. Toch zijn er ook ORV's waarvoor u in 2024 juist minder premie betaalt.

Leven en dood een natuur in bloei en een natuur wat is afgestorven
Nieuws
Datum: 05-02-2024

Dat blijkt uit recente gegevens van onafhankelijk onderzoeksbureau MoneyView. Vooral 'goedkopere' ORV's werden vorig jaar duurder. Ook betalen rokers van 50 en 60 jaar nu meer premie. Voor niet-rokers van 40 en 50 jaar daalde de premie juist het hardst.

Voordelig

Over de brede linie zijn ORV's nog altijd zeer voordelig in vergelijking met enkele jaren geleden. Sinds 2014 is de gemiddelde premie met 30% omlaag gegaan. Uitgaande van de prijzen in 2002 bedraagt die daling zelfs 64%.

Twee soorten ORV's

Een ORV keert een som geld uit als u of uw partner overlijdt. Dat geld kunt u gebruiken als aanvulling op uw inkomen of om eventuele schulden mee af te lossen. Er zijn twee soorten ORV's. Bij de ene blijft de uitkering gedurende de looptijd gelijk, bij de andere wordt die elk jaar lager.

Niet verplicht

Vroeger was een ORV vaak verplicht bij een hypotheek. Maar ook nu dit nog maar zelden zo is – of als u geen koophuis heeft – kan het verstandig zijn om er één af te sluiten. Dat geldt zeker als u een partner heeft of als er kinderen zijn.

Financiële pijn verzachten

Want stel dat één van beiden overlijdt. Is er dan nog wel voldoende inkomen of spaargeld om in uw huis te blijven wonen en te voorzien in uw levensonderhoud? Heeft u jonge kinderen? Dan moet de achterblijvende ouder misschien wel minder gaan werken of meer kosten maken voor kinderopvang. Een ORV kan in zo'n situatie in elk geval de financiële pijn verzachten.

Veel factoren

Of een ORV een verzekering is die bij u past, hangt af van veel factoren. Wilt u daar meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op. We adviseren u er graag over.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Alarmcentrale motorrijtuigen
(+31) (0) 20 651 58 27

Alarmcentrale reisverzekeringen
(+31) (0) 20 651 56 12